Translate

Sunday, 18 August 2013

Catatan Perjalanan Melalui Plus Highway Balik Raya 2013 Johor to Kedah


3/8/2013: Memulakan perjalanan pada kira-kira pukul 1.30 AM dari tol Skudai menghala ke arah utara. Memandu sebelah malam ni kena lebih berhati-hati. Untuk tidak mengantuk kita kenalah tidur pada sebelah petangnya dalam 2-3 jam. Sebelum bertolak elok minum kopi terlebih dahulu. Disebabkan rasa nak buang air maka kena berhenti dulu kat hentian sebelah. Hentian pertama adalah Simpang Renggam. Berehat seketika di hentian sebelah Simpang Renggam untuk menghilangkan mengantuk dan ke bilik air. Perjalanan selepas itu sangat lancar kerana tak banyak kenderaan yang bergerak ke utara.
Tiba di RnR Seremban sekitar jam 4.00 PM untuk berehat dan bersahur. Selepas bersahur meneruskaqn perjalanan dan berhenti untuk solat subuh di RnR Dengkil pada jam 6.00 AM. Kemudian meneruskan perjalanan dan tiba di Lunas kulim sekitar jam 11.30 AM. Di Kulim kami berehat di rumah adik ipar saya. Berbuka dengan nasi ayam dan mee goreng mamak.

4/8/2013: Meneruskan perjalanan ke Alor Setar sekitar jam 12.00 tengahari. Kami menggunakan jalan Tasik Gelugor dan memasuki Plus highway melalui Bertam. Perjalanan lancar kerana jumlah kenderaan tidak berapa banyak dan tiba di Alor Setar jam 2.30 PM. Kami tinggal di rumah mertua selama 2 malam. 
5/8/2013: Kali ni hari jadi saya disambut ala kadar je. Berbuka puasa dengar bubur kacang. Tak ada kek seperti lazimnya.

5/8/2013: Bertolak ke Kuala Kurau jam 2.30 petang dan tiba di sana 4.00 petang. Kami membeli juadah di pasar Ramadan Batu 5.

7/8/2013: Ke pasar Bagan Serai seawal pagi untuk membeli barangan keperluan untuk persediaan menyambut Aidilfitri. Tahun ni raya disambut di rumah mak saya.Beli ayam 3 ekor dan daging 1 kilo je. Pada hari terakhir puasa kami dapat berbuka puasa bersama-sama dengan saudara mara terdekat.

8/8/2013: Aidilfitri disambut secara sederhana je. Menunaikan solat sunat di Masjid Kedai Dua. Sempat juga bertemu rakan-rakan lama antaranya Ayub Badaruddin, Nazri Nordeen dan Rohaizat. Lepas tu kami mengunjungi rumah saudara mara terdekat. sebelah petang kami ke rumah Mak Lang.

10/8/2013: Bertolak balik rumah mertua di Kedah. Tiba di sana jam 3.00 petang. Kat sana kami hanya berehat kerana keletihan. Pada sebelah malam dapat juga menonton siaran langsung perlawanan persahabatan bolasepak malaysia lwn Barcelona FC. Walaupun Malaysia kalah tapi rasa terhibur dan puas dengan permainan yang ditunjukkan kedua-dua pasukan.
Berhenti untuk solat subuh di RnR Dengkil
Lebuhraya Plus menghala Ipoh ke utara
Bersahur di RnR Seremban
 http://www.youtube.com/watch?v=jWbUQh5wot4&feature=player_embedded#t=65

No comments:

Post a Comment